Select Page

Mi az NLP és mire használják?

A neuro-logisztikai programozás annak egyik módja, hogy megváltoztassák valaki gondolatait és viselkedését, hogy elősegítsék a kívánt eredményeket számukra.

A neuro-nyelvi programozás vagy az NLP népszerűsége széles körben elterjedt az 1970-es évek kezdete óta. Használata magában foglalja a fóbiák és a szorongásos rendellenességek kezelését, valamint a munkahelyi teljesítmény vagy a személyes boldogság javítását.

Ez a cikk feltárja az NLP mögött choco lite ár https://harmoniqhealth.com/hu/ meghúzódó elméletet, és milyen bizonyítékok alátámasztják a gyakorlatát.

Mi az NLP? A

NLP az észlelési, viselkedési és kommunikációs technikákat alkalmazza az emberek megkönnyítésére gondolataik és cselekedeteik megváltoztatására. A

NLP a nyelvfeldolgozásra támaszkodik, de nem szabad összetéveszteni a természetes nyelvfeldolgozással, amely ugyanazt a rövidítést osztja meg. A

NLP -t Richard Bandler és John Grinder fejlesztette ki, aki úgy vélte, hogy meg lehet határozni a sikeres egyének gondolatainak és viselkedésének mintáit, és másoknak tanítani őket.

Annak ellenére, hogy nem volt empirikus bizonyíték, amely alátámasztja, a Bandler és a Grinder két könyvet tett közzé, a Magic I és II struktúráját, és az NLP elindult. Népszerűsége részben annak köszönhető, hogy sokoldalúsággal foglalkozik a sokféle kérdéssel, amelyekkel az emberek szembesülnek.

Hogyan működik?

Az NLP változó értelmezése megnehezíti a meghatározást. Arra az elképzelésre épül, hogy az emberek a világ belső „térképeivel” működnek, amelyeket szenzoros tapasztalatok révén tanulnak meg.

Az NLP megpróbálja felismerni és módosítani az egyén világtérképének öntudatlan elfogultságát vagy korlátait. A

NLP nem hipnoterápia. Ehelyett a nyelv tudatos használatán keresztül működik, hogy megváltoztassa valaki gondolatait és viselkedését.

Például az NLP egyik központi jellemzője az a gondolat, hogy egy személy elfogult egy szenzoros rendszer felé, az úgynevezett preferált reprezentációs rendszer vagy PRS felé.

A terapeuták ezt a preferenciát a nyelven keresztül észlelhetik. Az olyan kifejezések, mint például az „én látom a pontodat”, jelezhetik a vizuális PR -eket. Vagy „Hallom a pontodat”, jelezheti a halló PR -eket.

Az NLP gyakorlója azonosítja az ember PR -jét, és körülötte alapja a terápiás keretét. A keret magában foglalhatja a rapportépítést, az információgyűjtést és a célmeghatározást.

technikák

nlp széles gyakorlati terület. Mint ilyen, az NLP -szakemberek számos különféle technikát alkalmaznak, amelyek a következőket tartalmazzák:

  • Rögzítés: Az érzékszervi tapasztalatok bizonyos érzelmi állapotok kiváltóivá válása.
  • Rapport: A gyakorló behangol az emberbe azáltal, hogy összeegyezteti a fizikai viselkedését az empátia révén történő kommunikáció és válasz javítása érdekében.
  • Swish minta: Változó viselkedési minták vagy azt gondolják, hogy a nem kívánt eredmény helyett a kívántra kerülnek.
  • Visual/kinesthetic disszociáció (VKD): megpróbálja eltávolítani a múltbeli eseményhez kapcsolódó negatív gondolatokat és érzéseket.

Példák

NLP-t használnak személyes fejlődés módszereként a készségek, például az önreflexió, a bizalom és a kommunikáció előmozdításán keresztül.

A gyakorlók az NLP-t kereskedelmi szempontból alkalmazták a munkakörnyezetű célok, például a jobb termelékenység vagy a munka előrehaladásának elérésére.

Szélesebb körben alkalmazták pszichológiai rendellenességek, beleértve a fóbiákat, a depressziót, az általános szorongásos rendellenességeket vagy a GAD-t, valamint a poszt-traumás stressz rendellenességet vagy a PTSD-t.

működik az NLP?

Az NLP hatékonyságának meghatározása több okból is kihívást jelent. A

NLP -nek nem vonatkozik ugyanolyan tudományos szigor, mint a megalapozottabb terápiák, mint például a kognitív viselkedésterápia vagy a CBT.

A hivatalos szabályozás hiánya és az NLP kereskedelmi értéke azt jelenti, hogy annak hatékonyságának igényei anekdotikusak lehetnek vagy az NLP szolgáltató által nyújtottak. Az NLP szolgáltatók pénzügyi érdeklődésre számot tartanak az NLP sikere iránt, így bizonyítékuk nehéz felhasználni.

Ezenkívül az NLP tudományos kutatása vegyes eredményeket hozott.

Egyes tanulmányok az NLP -hez kapcsolódó előnyöket találtak. Például egy folyóirat -tanácsadásban és pszichoterápiás kutatásban közzétett tanulmány szerint a pszichoterápiás betegek javították a pszichológiai tüneteket és az életminőséget az NLP -vel szemben egy kontrollcsoporthoz képest.

Azonban az NLP -ről szóló 10 rendelkezésre álló tanulmány brit Journal of General Practice -ban közzétett áttekintés kevésbé volt kedvező.

Megállapította, hogy kevés bizonyíték van az NLP hatékonyságáról az egészséggel kapcsolatos állapotok kezelésében, ideértve a szorongásos rendellenességeket, a súlykezelést és az anyagok visszaélését. Ennek oka a rendelkezésre álló kutatások korlátozott mennyisége és minősége, nem pedig olyan bizonyítékok, amelyek azt mutatták, hogy az NLP nem működött. A

2014 -ben a kanadai gyógyszer- és technológiai egészségügyi ügynökség jelentése nem talált klinikai bizonyítékot az NLP hatékonyságáról a PTSD, a GAD vagy a depresszió kezelésében.

A 2015 -ben közzétett további kutatási áttekintés azonban úgy találta, hogy az NLP -terápia pozitív hatással van a társadalmi vagy pszichológiai problémákkal küzdő egyénekre, bár a szerzők szerint további vizsgálatra van szükség.

Az NLP elméleti alapja kritikát is vonzott a bizonyítékokon alapuló támogatás hiánya miatt.

A 2009 -ben közzétett cikk arra a következtetésre jutott, hogy három évtized után az NLP mögött álló elméletek még mindig nem voltak hitelesek, és annak hatékonyságának bizonyítéka csak anekdotikus volt.

Egy 2010 -es áttekintő cikk, amelynek célja az NLP mögött meghúzódó kutatási eredmények felmérése. A 33 -as tanulmányok közül csak 18 százalékot találtak az NLP alapjául szolgáló elméletek támogatására.

Tehát, annak ellenére, hogy létezésének több mint 4 évtizede, sem az NLP hatékonyságát, sem az elméletek érvényességét nem bizonyította egyértelműen szilárd kutatások.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kutatást elsősorban terápiás környezetben végezték, néhány tanulmányt az NLP hatékonyságáról a kereskedelmi környezetben.

Annak tanulmányozása, hogy az NLP -nek mennyire működik, számos gyakorlati problémája is van, ami a témát körülvevő egyértelműség hiányát is növeli. Például nehéz közvetlenül összehasonlítani a tanulmányokat, figyelembe véve a különféle módszereket, technikákat és eredményeket.

Vigye haza

NLP az évek során nagyon népszerűvé vált. Ezt a népszerűséget valószínűleg az a tény, hogy a gyakorlók sokféle területen és kontextusban használhatják.

Azonban az NLP felépítésére irányuló széles körű ötletek, valamint a hivatalos test hiánya annak felhasználására, azt jelenti, hogy a módszerek és a gyakorlat minősége jelentősen eltérhet. Mindenesetre, a hatékonyság alátámasztására irányuló világos és pártatlan bizonyítékok még nem merülnek fel.

Ezen okok miatt lehetséges, hogy a jó marketing hozzájárult az NLP széles körű népszerűségéhez, különösen a kereskedelmi szektorban.

  • Neurológia/idegtudomány
  • Pszichológia/pszichiátria
  • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents