Select Page

Van -e a rózsaszín himalájai sónak egészségügyi előnyei?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A rózsaszín himalájai só egyfajta kőzet -só, Pakisztán pandzsábi régiójából, a Himalája lábának közelében.

Néhány ember a rózsaszínű Himalája sót írja le a rendelkezésre álló legtisztább sóknak, és azt állítja, hogy számos egészségügyi előnye büszkélkedhet.

De vajon ez a só megszerzi -e a helyét az „egészségesebb” sók között? Ez a cikk feltárja ennek az egzotikus sónak a lehetséges előnyeit.

Mi a rózsaszín himalájai só?

A rózsaszín himalájai só kémiailag hasonló az asztali sóhoz. Legfeljebb 98 % nátrium -kloridot tartalmaz.

A só többi része nyomkövetési ásványokból áll, például káliumból, magnéziumból és kalciumból. Ezek adják a sót világos rózsaszín árnyalatát.

Ezek az ásványok azt is megmagyarázzák, hogy a himalájai só miért különbözik a szokásos asztali sótól.

Hogyan használják?

Az emberek ugyanúgy használják az ilyen típusú sót és a közönséges asztali sót: a főzés részeként, az ételek fűszerezéséhez és az ételek megőrzéséhez.

A rózsaszín só blokkjai néha edényekké, főzési felületekké és vágódeszkákká válnak. Néhány ember rózsaszínű Himalája sót is használ a fürdősók helyett. Lehetőség van rózsaszín sóból készült lámpák és gyertyatartók vásárlására is.

Miért van szüksége a testnek sóra?

A nátrium egy sóban található alapvető nyomkövetési ásvány. A testnek erre különféle funkciókra van szüksége.

Támogathatja:

 • Az izmok összehúzódása és pihenése
 • A megfelelő folyadék egyensúlyának fenntartása és a kiszáradás megelőzése
 • Az idegrendszer impulzusok küldése
 • Az alacsony vérnyomás megakadályozása

A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a só fogyasztása csökkentheti a fertőzés kockázatát és elpusztíthatja a káros baktériumokat.

Az állatokról szóló vizsgálat arra is késztette a kutatókat, hogy arra a következtetésre jutjanak, hogy a só pozitív hatással lehet a depresszió tüneteire.

előnyök és mítoszok

Számos állítás van a rózsaszín sófogyasztással kapcsolatos egészségügyi előnyökről. Ide tartoznak:

gazdag ásványi tartalom

Egyes források azt mondják, hogy a rózsaszínű Himalája só akár 84 különféle nyomkövetési ásványt tartalmaz.

Mivel legfeljebb 98 % -os nátrium -kloridot tartalmaz, ez azt jelenti, hogy csak körülbelül 2 % -ot tesznek ki ezekből a különféle nyomkövetőkből. Tekintettel arra a viszonylag korlátozott mennyiségre, amelyben az emberek általában sót fogyasztanak, és a sóban lévő ásványok apró mennyiségét, valószínűleg nem nyújtanak mérhető vagy jelentős egészségügyi előnyöket.

Alsó nátrium

Néhány ember úgy gondolja, hogy a rózsaszín himalájai só alacsonyabb a nátriumban, mint a szokásos asztali só. Mindkét típus azonban körülbelül 98 % nátrium -kloridból áll.

Mivel a rózsaszín só gyakran nagyobb kristályokkal rendelkezik, mint az asztali só, technikailag kevesebb nátriumot tartalmaz a teáskanálonként. Sósabb ízű, mint az asztali só, ami azt jelenti, hogy egy személy kevesebb sót használhat egy adagban, hogy ugyanazt az ízt elérje.

A rózsaszín só azonban kisebb granulátum méretben is kapható, amely jobban hasonlít a szokásos sóhoz. Fontolja meg ezt az ételek fűszerezésekor és a nátriumbevitel mérésekor.

Az American Heart Association (AHA) azt tanácsolja, hogy a nátriumbevitel több mint 75 % -a a feldolgozott és elkészített ételekben már jelen lévő sóból származik. Az asztali só nem adja hozzá a nátrium -tartalom nagy részét étkezéshez.

Természetesebb só

Egyesek azt állítják, hogy a himalájai só természetesebb, mint az asztali só. Úgy tűnik, hogy ez az állítás érdeme van.

Az asztali sót általában erősen finomítják és összekeverik a tőzsdénnyel, hogy megakadályozzák a csomót, például a nátrium-alumínium-szilikátot vagy a magnézium-karbonátot,

A himalájai só kevésbé mesterséges, és általában nem tartalmaz adalékanyagokat –

Hidratáláshoz nyújtott támogatás

Egyesek úgy vélik, hogy egy csipet rózsaszín só hozzáadása étkezéshez vagy italhoz elősegítheti a testet az optimális folyadék -egyensúly elérésében és a kiszáradás megakadályozásában.

Igaz, hogy a nátrium szükséges a megfelelő folyadék -egyensúly fenntartásához. Ugyanakkor ez igaz a nátriumra más forrásokból, valamint a rózsaszín himalájai sóra.

Kockázatok és megfontolások

A következő pontokat szem előtt kell tartani, ha rózsaszínű Himalája só használata:

jódbevitel

A jód ásványi anyag, amely ásványi anyag A testnek a pajzsmirigy megfelelő működésének és a sejt anyagcseréjének fenntartásának szükségessége. A jód nagy forrásai közé tartozik a halak, a tengeri zöldségek, a tejtermékek és a tojások, többek között az élelmiszerek között.

A jódos só ennek a nyomkövetési ásványnak a másik általános forrása. Az Egyesült Államokban a háztartások körülbelül 75 % -a használ jódos sót.

Bár a rózsaszín himalájai só természetesen tartalmazhat jódot, valószínűleg kevesebb jódot tartalmaz, mint a jódozott sót. Ezért azoknak, akiknek jódhiányos vagy hiányossága van, előfordulhat, hogy a jódot máshol kell fordítaniuk, ha az asztali só helyett rózsaszín sót használnak.

Nátriumbevitel

Bár a nátrium szükséges az élet megőrzéséhez, fontos, hogy figyelemmel kísérje bármilyen só bevitelét. Noha a nátrium kis mennyiségben szükséges, a túl sok negatív hatással lehet az egészségre.

A vese, szív vagy májproblémákkal küzdő személyeknek, vagy a nátrium-korlátozott étrendben fellépő embereknek figyelemmel kell kísérniük a nátriumbevitelüket, és korlátozniuk kell az összes só, beleértve a rózsaszín Himalája sót, korlátozniuk kell.

Még az egészségi állapotban lévő embereknek is figyelemmel kell kísérniük a nátriumbevitelt. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) 2016. évi jelentése kimondja, hogy a gyermekek több mint 90 % -a és a felnőttek 89 % -a többet fogyaszt, mint az ajánlott nátriummennyiség.

Túl sok nátrium

A 2015–2020 -as étrendi iránymutatások az amerikaiak számára azt javasolják, hogy az emberek kevesebb, mint 2300 milligramm (mg) nátriumot fogyasztanak. Ez napi körülbelül 1 teáskanál szokásos asztali sót jelent.

A magas vérnyomásúaknak napi 1500 mg -ra kell korlátozniuk a nátriumbevitelt. Beszéljen egy dietetikussal, hogy meghatározza az étkezési változásokat, amelyeket a nátriumbevitel korlátozása érdekében lehet végrehajtani.

A só 40 % nátriumot tartalmaz. Ha tudatában van a nátriumbevitelnek, hasznos lehet tudni, hogy mennyi nátrium van bizonyos mennyiségben sónál.

Bizonyos sómennyiség a következő mennyiségű nátriumot tartalmazza:

 • 1/4 teáskanál só: 575 mg nátrium
 • 1/2 teáskanál só: 1150 mg nátrium
 • 3/4 teáskanál só: 1,725 mg nátrium
 • 1 teáskanál só: 2300 mg nátrium

A legtöbb ember sokkal többet fogyaszt, mint ez.

Amikor az emberek több nátriumot vesznek be, mint amennyire szükségük van, a veséjük megpróbálja eltávolítani a felesleget a vizeleten keresztül. Ha a vesék nem tudnak eltávolítani elegendő nátriumot, akkor az intersticiális folyadéknak nevezett sejtek közötti folyadékba kerül.

Ez növeli mind a vízmennyiséget, mind a vérmennyiséget, és további törzset tesz a szívre és az erekre.

Számos súlyos egészségi állapot kapcsolódik a magas nátriumbevitelhez, beleértve:

 • Magas vérnyomás
 • Szívbetegség
 • Májkárosodás
 • vesebetegség

Túl sok só fogyasztása is hozzájárulhat az autoimmun betegségekhez, mint például a sclerosis multiplex, a reumatoid arthritis, az immunrendszer.

A 2015-ös kutatások közvetlen kapcsolatot javasolnak a sóbevitel és az elhízás között, a sóbevitel napi 1 g-os növekedésével az elhízás kockázatának több mint 25 % -os növekedésével kapcsolódik, mindkét felnőttnél. és a gyerekek.

A lényeg

Jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a rózsaszín Himalája só több egészségügyi előnyt biztosít, mint a szokásos asztali só.

A finomszemcsés asztali só cseréje rózsaszínű Himalája só kristályaival segíthet csökkenteni a nátriumbevitel csökkentését, de mint minden más só esetében, mindenképpen élvezze azt mérsékelten.

Kiváló rózsaszín Himalája só választéka elérhető online vásárláshoz, több ezer ügyfél -értékeléssel.

 • Táplálkozás/étrend
 • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai tanulmányokból származnak Kutatási intézmények, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.