Select Page

A legtöbb menstruációs hasmenés kezelés nélkül magától megszűnik

A gyermek csak a hiperaktív-impulzív mérések alapján jogosult a diagnózisra.

 • Kombinált. A gyermek mindkét intézkedéscsoport alapján jogosult a diagnózisra.
 • Elmúlhat az ADHD?

  Mivel az ADHD-nek olyan erős genetikai összetevői vannak, ez nem fog elmúlni. Ehelyett gyermeke nőni fog, fejlődik, és meg kell tanulnia kezelni tüneteit és viselkedését. A legtöbb ADHD-s gyermek és felnőtt megfelelő kezeléssel sikeres lehet az iskolában és a munkahelyen.

  A kezelés célja, hogy segítse gyermekét a tünetek kezelésében. A tipikus kezelés a következők kombinációját tartalmazza:

  • Gyógyszer. Számos típusú ADHD-gyógyszer létezik, amelyek segíthetnek a tünetek kezelésében.
  • Egyéni terápia. Gyermeke fejlődési szakaszának megfelelő viselkedésterápia.
  • Családterápia. Terápia az egész család számára, beleértve a szülői coachingot és tanítást.

  A tünetek idővel változnak, de az ADHD-re nincs gyógymód. A kutatók becslése szerint az ADHD-val diagnosztizált gyermekek körülbelül kétharmada felnőttként is tapasztalja a tüneteket. A hiperaktivitás általában csökken a tinédzser évek során. A legtöbb felnőtt figyelmetlen ADHD-tünetekkel küzd, például rossz időgazdálkodási és szervezési készségekkel.

  ADHD fejlesztés: tippek szülőknek

  • Kérjen segítséget. Ha aggályai vannak gyermeke viselkedésével kapcsolatban, kérjen segítséget. Útmutatásért forduljon gyermeke tanárához, gyermekorvosához vagy más megbízható szakemberekhez.
  • Legyél türelmes. Az ADHD diagnózisa időt vesz igénybe. A kezelés magában foglalja a próbálkozást és a hibát, az előnyöket és a visszaeséseket.
  • Ne hibáztasd magad. Az ADHD-s gyermekek agyi szerkezete eltérő. Nem te vagy az oka gyermeke rendellenességének.
  • Tanulj, amennyit csak tudsz. Látogasson el megbízható webhelyekre, olvasson könyveket, és keressen egy támogató csoportot.
  • Keresd a pozitívumot. Az ADHD nem mind negatív. Lehet, hogy néha nehéz felismerni a pozitív viselkedést, de ez van. A pozitív szemlélet drasztikusan megváltoztathatja azt, ahogyan Ön gyermeke viselkedését észleli.

  Az ADHD kialakulása számos genetikai tényezőhöz kapcsolódik, de a babák nem születnek ezzel a rendellenességgel. Ha azonban az egyik szülő ADHD-s, nagy a valószínűsége, hogy ADHD alakul ki, mielőtt gyermeke betölti a 12. életévét. A kutatások kimutatták, hogy a genetikai, társadalmi és környezeti tényezők mind befolyásolják az ADHD kialakulását.

  Ha attól tart, hogy gyermeke ADHD-s lehet, beszéljen gyermekorvosával vagy gyermeke tanárával, hogy megbeszéljék az értékelés következő lépéseit. A jelenlegi kezelések nagyon hatékonyak az ADHD kezelésében, és számos forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy segítsen a legjobb terv elkészítésében családja számára.

  A legtöbb ember ismeri a menstruáció előtti tüneteket, mint például a görcsöket, a hangulati ingadozásokat és a fáradtságot. Gyakoriak a hasi és gasztrointesztinális (GI) panaszok is, de sokan elgondolkodnak azon, hogy tüneteik jellemzőek-e. A menstruáció megindulását kiváltó hormonváltozások széles körű hatást gyakorolnak az egész szervezetre, beleértve az emésztőrendszert is. Nézzük meg, miért tapasztalhat hasmenést a menstruációja során.

  A legfontosabb elvitelek:

  • A menstruáció első 1-2 napjában fellépő hasmenés normális, és hormonváltozások okozzák.
  • Igyál sok folyadékot és egyél nyájas ételeket.
  • Kerülje a zsíros sült ételeket, a tejtermékeket, a koffeint és az alkoholt, amelyek gyakran súlyosbítják a hasmenést.
  • A legtöbb menstruációs hasmenés kezelés nélkül magától megszűnik.

  Normális a hasmenés a menstruációján?

  Nagyon normális, ha a menstruáció kezdete közelében hasmenést tapasztal. Egy 2014-es tanulmány résztvevőinek negyede számolt be hasmenésről a menstruáció előtt vagy alatt. Ezenkívül ez volt a második leggyakrabban jelentett gyomor-bélrendszeri (GI) tünet, közvetlenül az általános hasi fájdalom mögött. A meglévő GI-rendellenességekben, például irritábilis bélszindrómában szenvedő betegeknél ez idő alatt gyakran súlyosbodnak a tünetek.

  Egyéb jelentős GI-tünetek a következők:

  • Puffadás
  • Hányinger
  • Hányás
  • Székrekedés

  A kutatók még mindig nem tudják a menstruáció elején jelentkező hasmenés pontos okát, de a menstruációt kiváltó hormoningadozások kulcsfontosságúak a történetben.

  A menstruációs hasmenés okai

  A hormonok ingadoznak a menstruációs ciklus során. Az ösztrogén és a progeszteron szintje magas a menstruációt megelőző héten. Ezek a hormonok lelassítják az emésztőrendszer mozgását, hozzájárulva az olyan gyakori PMS-tünetek kialakulásához, mint a székrekedés vagy a puffadás.

  A menstruáció kezdetén csökken az ösztrogén és a progeszteron szintje, miközben egy hormonszerű anyag, a prosztaglandin szabadul fel. A prosztaglandinok simaizom-összehúzódást okoznak. A menstruáció akkor kezdődik, amikor a prosztaglandinok méhösszehúzódásokat váltanak ki, amelyek a nyálkahártya leválását okozzák.

  A sima izmok az emésztőrendszer fő alkotóelemei is. A prosztaglandinok hirtelen áradata fokozott bélösszehúzódásokat okoz, ami gyakoribb és lazább székletet okoz. A kutatók még mindig azt próbálják meghatározni, hogy a reproduktív vagy emésztőrendszer felszabadítja-e azokat a prosztaglandinokat, amelyek időszakos hasmenést okoznak.

  Hogyan kezeljük a hasmenést a menstruáció alatt:

  A legtöbb embernek semmit sem kell tennie a menstruációs hasmenés megállítása érdekében. Ez egy normális élettani folyamat, és a laza széklet kezelés nélkül 1-2 napon belül megszűnik. A tünetek kezelésének legjobb módja, ha sok folyadékot iszik, és kerüli azokat az ételeket és italokat, amelyekről ismert, hogy súlyosbítják a hasmenést.

  Megelőzési módszerek

  A menstruáció kezdete előtti héten a rostbevitel növelése segíthet a menstruációval összefüggő hasmenésben. A stressz is egy tényező, és a vizsgálatok összefüggést mutattak ki az érzelmek, a fájdalom és a GI-funkció között, de a kutatók még mindig tanulmányozzák, hogy pontosan hogyan működik ez a folyamat. Az alábbi táblázat felsorolja a rostban gazdag ételeket, és néhány stresszoldó tevékenységet, amelyeket hasznosnak találhat a hormonális változások közvetítésében.

  A hasmenés megelőzésének módszere Magyarázat
  élelmiszerek Egyél sok rostot, beleértve a teljes kiőrlésű ételeket, babot, diót, gyümölcsöt, zöldséget. És talán egy rost-kiegészítő vagy probiotikum a bélrendszer egészségének támogatására.
  Stresszoldó Kezelje a stressz szintjét. A meditáció, a testmozgás, a masszázsok, a séták a természetben és a forró habfürdő mind nagyszerű módja annak, hogy csökkentse a stresszt a menstruáció előtt és alatt.

  Kezelési lehetőségek

  Vannak vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek a hasmenés tüneteinek enyhítésére. Az egyik leggyakoribb a loperamid (Imodium), amely az emésztőrendszer lelassításával fejti ki hatását.

  Egy másik lehetőség az ibuprofen (Advil) vagy a naproxen (Aleve) kipróbálása, amelyek az NSAID-oknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartoznak. Az NSAID-ok gátolják a prosztaglandin termelést, ami lelassítja a gyomor-bél traktus izomösszehúzódásait. Segítenek az egyéb időszakokkal összefüggő tünetek, például görcsök vagy általános fájdalom esetén is.

  Mindig kövesse a csomagoláson található adagolási utasításokat. Az ibuprofén és a naproxen egyéb mellékhatások mellett GI-zavarokat is okozhat, különösen nagy dózisban szedve.

  Az időszakosan forgalmazott fájdalomcsillapítók, mint például a Pamprin vagy a Midol, acetaminofent (Tylenol) és koffeint tartalmaznak. A koffein súlyosbíthatja a hasmenést, ezért ezek a gyógyszerek nem feltétlenül a legjobb választás.

  A hasmenés megállításának módjai a menstruáció során

  A menstruáció első 1-2 napja előtt vagy alatt fellépő hasmenés kezelése nem különbözik más hasmenéses epizódok kezelésétől.

  • Növelje a folyadék mennyiségét. Igyon meg minden nap 8-10 pohár tiszta folyadékot, például vizet. Kerülje a kávé, alkohol, szénsavas italok vagy gyümölcslevek fogyasztását.
  • Válassz okosan az ételeket. Egyél egy meglehetősen nyájas étrendet. A barna rizs és a párolt zöldségek jó választás. Ne egyen sült, zsíros vagy fűszeres ételeket. Kerülje a tejtermékeket és a nyers zöldségeket is, mivel ezek nehezebben emészthetők.

  Gyógyszeres lehetőségek

  Az időszakos hasmenés kezelésének gyógyszeres lehetőségei a következők lehetnek:

  • NSAID-ok. Az ibuprofen (Advil) vagy a naproxen (Aleve) segíthet enyhíteni számos, egy időszak alatt tapasztalt tünetet, beleértve a fájdalmat, a görcsöket és a laza székletet.
  • Loperamid (Imodium). Általános OTC hasmenés elleni gyógyszer.
  • Fogamzásgátló. A vényköteles fogamzásgátlás bizonyos formái segíthetnek enyhíteni a menstruáció előtt és a menstruáció alatt tapasztalt tüneteket. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, hogy megtudja, megfelelő-e ez a lehetőség az Ön számára.

  Mikor forduljak orvoshoz menstruációs hasmenés miatt?

  A legtöbb menstruációs hasmenés 1-2 napon belül megszűnik, és nem igényel kezelést. Ha a menstruációhoz kapcsolódó hasmenés minden hónapban jelentősen befolyásolja működési képességét, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával a tünetek kezelésében segíthető különböző lehetőségekről.

  • A hasmenés 4-5 napnál tovább tart
  • Vért vagy nyálkát lát a székletében
  • Olyan fájdalmai vagy görcsei vannak, amelyek nem kezelhetők az OTC fájdalomcsillapítókkal
  • Belázasodsz
  • Nem tarthatja vissza az ételt vagy a folyadékot

  Sok embernek van hasmenése a menstruáció során. Bár kellemetlenek, a tünetek általában csak 1-2 napig tartanak, és hivatalos kezelés nélkül megszűnnek. Igyon sok folyadékot, fogyasszon nyájas étrendet, és egyensúlyozza ki stresszszintjét, hogy otthon kezelje a tüneteit. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, ha a menstruációs tünetek súlyos zavarokat okoznak mindennapi életében.

  Éjfél van, és hirtelen valami sós vagy édes nassolnivalóra vágysz. Mindannyian ott voltunk – engedünk a kísértésnek, hogy kinyitjuk azt a burgonya chipses zacskót, vagy befejezzünk egy doboz fagylaltot. Bár az alkalmankénti késő esti snack nem árt, a késő esti étkezés megszokása káros lehet az egészségére. A nappali étrenddel kapcsolatos lehetséges problémákat is jelezheti, ha éjszaka megkíván bizonyos ételeket.

  A legfontosabb elvitelek:

  • Az alkalmankénti késő esti uzsonna nem árt neked, de a késő esti étkezés megszokása káros lehet az egészségedre.
  • A késő esti nassolás oka lehet a túl kevés kalória fogyasztása a nap folyamán, a stresszes étkezés és az álmatlanság.
  • A késő esti étkezés fő egészségügyi kockázatai közé tartozik a súlygyarapodás, a magas koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek.

  Ez a cikk rávilágíthat arra, hogy mi okozhatja a késő esti sóvárgást, és javaslatokat kínálhat a szokások megszakításához.

  Miért nassolok este?

  Sok oka lehet annak, hogy késő este éhes leszel. Az alábbiakban a leggyakoribbak közül néhányat tárgyalunk.

  Korlátozott napi kalória

  Ez elég nyilvánvaló. Ha napközben nem táplálod fel elég kalóriával a szervezeted, éjszaka éhes leszel. További információért látogasson el a active keto gummies official oldalra.

  Contents